Studiebesök - från delningsbostad till det första kollektivhuset

Hässelby Familjehotell. Foto: Anna Sundman

Hässelby Familjehotell, ett flott hotell med en arkitektonisk vision

Vår guide var Stig Dedring som bott i huset i 50 år berättade om de olika tidsepokerna, om omstruktureringr och prioriteringar. Omvandlingar kring matsal till en mindre gemensam servering har ändrat det gemensamma centrala delarna. Matrialen i byggnaden har hållit väl. 

Stig visade oss spaavdelningen med en ny bastu. Ett välutrustat snickeri samt de sammanlänkande korridorerna. Matsalen är numera den fd “lobbyn”, och tvärsöver korridoren finns ett gemensamt kök och bibliotek som matgruppen har nycklar till. För de som medverkar i föreningen används ytorna, men det är långt ifrån alla som medverkar i aktiviteterna.  

Ca 340 lägenheter, byggdes 1954-56 av byggmästare Olle Engqvist. Arkitekt Carl Axel Acking. 14 huskroppar byggs samman genom ett stort korridorssystem om ca 800 kvm.

Delningsbostaden, KTH Live-In Lab. Bygga ett campus med närhet mellan studenter

Vi besökte lägenheten och några av studenterna var hemma och åt lunch i bostaden. Vi förklarade de överväganden som gjorts i utformningen genom zon indelning och rumsorganisering som tar fasta på integriteten för de boende. 
Vi pratade om bostadens utformning och delar som kök och badrum där det finns mer att utforska kring delade lösningar. Vi fick höra från studenterna om hur de använder förvaring, kylskåpen och hur de samordnar mycket av matlagningen. 

Arkitekt: TIP Beställare: KTH Live-In Lab. 4 boende, 26 kvm / boende. Eget: 7,5-11 kvm

Techfarm. Foto: Anna Sundman



K9 Techfarm, samtida gemenskap som lyckas med sitt ägarskap

I Tech farm bor 49-53 personer i 4 plan. Totalt 1 200 kvm bostad, med 33 rum. Månadshyran varierar beroende på rummets storlek och om flera delar rum. Byggnaden har varit bostäder, sedan hotell och sedan 2016 fyller Techfarm byggnadens 4 plan. Fastighetsägare: Läkarförbundet, Blockförhyr till H Apartments som hyr ut till Tech FarmK9 AB.



Hemgården, ett av Stockholms första kollektivhus

Vi promenerade förbi Hemgården, Stockholms första kollektivhus från 1906.  Kollektivhuset var framför allt avsett för unga kvinnor, som genom centralkökets bekvämligheter skulle få tid att kunna arbeta utanför hemmet. I husets 60 olika 2-5-rummare bodde dock även män och hela familjer, vilka även kunde ta del av centraltvätt och ett centralbageri. Byggnaden var mycket modern och sägs vara den första med kopplade fönster och centralvärme. Den allmänna matsalen serverade tre mål mat om dagen, men med hjälp av lägenheternas lokaltelefon och centralhiss kunde man även få måltiden uppskickad till det egna hemmet. Projektet drogs med ekonomiska problem och 1914 upphörde verksamheten i centralköket. Sedermera gick Hemgården i konkurs men fastigheten omvandlades därefter till en av de första bostadsföreningarna i landet.



Gärdesgården. Foto:Anna Sundman

Gärdesgården, “hemma i hela huset”

Huset inreddes med moderna bostäder där de boende hade tillgång till restaurang och service och olika gemensamma utrymmen. Huset ritades av Olle Zetterberg och Nils Nessem var byggmästare. En stor restaurang med två delar låg i husets bottenvåning, en för hyresgästerna och en publik del. De boende kunde komplettera med städservice och tvättservice. Mathissar fanns mellan våningarna så de boende kunde beställa upp mat, och det fanns lokaltelefon för husets kommunikation.

I början av 1990-talet byggdes huset om till äldrebostäder med gemensamt kök och vardagsrum på varje våningsplan och i början av 2000-talet ombildades huset till bostadsrätter med ny ombyggnation till i huvudsak lägenheter om ett till två rum och kök.

Föregående
Föregående

Projektkonferens 1 - Systemkarta

Nästa
Nästa

Socialt byggande 2023 - Arkitektur med ett syfte