Studiebesök Allihoop Årsta

Vi fick en visning av de gemensamma delarna i byggnaden och möjlighet att ställa frågor till Akvile och Milad.

Foto: Anna Sundman

Ombyggt hotell

Byggnaden är ett tidigare hotell med 130 rum och är inom kategorin “Tillfällig vistelse” (inte “Bostad”). “Studios” dvs tidigare hotellrum kostar 9 000-12 500 kr/mån beroende på storlek. De större har pentry. Hotellrummen är inte ombyggda men en del hyresgästanpassningar har gjorts på entréplan.

Kontrakten är tidsbegränsade på grund av kategorin“Tillfällig vistelse”. I medlemskap ingår egen möblerad studio, tillgång till gemensamma ytor, wifi, el, basvaror, städning av gemensamma ytor, gemensamma aktiviteter etc.

Just nu är byggnaden helt full, ca 140 personer bor här nu. De boende är främst i 25-35-årsåldern och många är internationella. Ca 70% jobbar, 30% studerar. Flest singlar men också några par.

God stämning

Hela entréplan är i princip ett öppet landskap och vi ser människor som lagar mat, umgås, har möte, i träningskläder, arbetande med laptops. Det stora gemensamma köket är den mest aktiva delen med flera som lagar mat parallellt. Några sitter tillsammans runt ett långbord. Stämningen är vänlig och många hälsar och pratar. 

Akvile berättar att de lägger stor vikt vid att skapa ett positivt socialt klimat. De eftersträvar en vänlig och personlig stämning, ingen här är en främling, men också att den som inte känner för att vara social för tillfället ska respekteras. Till exempel finns en överenskommelse att den som har hörlurar på inte ska störas. 

De har erfarenheter av några som har flyttat ut för att de inte trivs med så många människor, att det kan vara för socialt krävande. De har funderingar på hur miljön kan bli bättre anpassad för att möta olika humör och de utvecklar inredningen kontinuerligt. Exempelvis har de gemensamma köken byggts om, efter att tidigare – mer normbaserade – lösningar inte fungerat så bra.

Flera av de boende är engagerade i Allihoops verksamhet på olika sätt och det verkar finnas ett personligt engagemang.

Föregående
Föregående

Intervju med boende i KTH Live-In Lab’s delningsbostad